Povratak

Gubitak apetita i apatija u mačka | Paracetamol

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Naš mačak star 7 mjeseci od jutros je nevoljan, uopšte ne jede, samo spava i mjauče ako ga uzmemo, ubrzanije diše. Veterinar je rekao ako ima temperaturu da mu damo 1/4 paracetamola, kad smo mu iz šprice dali to poslije je povratio, i i dalje samo sjedi na jednom mjestu i nemoćan je, šta treba da uradimo, da li je samo obična gripa? Lela

O: Prije svega, paracetamol je izrazito toksičan za mačke. One nemaju enzim potreban za metaboliziranje paracetamola, zbog čega on u njihovom organizmu stvara ekstremno toksične supstance koje oštećuju krvne žile i jetru. Četvrt tablete paracetamola od 500 mg, najčešće nije snrtonosna doza, s obzirom na to da se računa kako 50-100mg/kg tjelesne težine mačke izaziva trovanje. Ipak, paracetamol treba držati podalje od mačaka.

U svakom slučaju, Vaš mačak je bolestan i treba veterinarsku pomoć. Na temelju onoga što ste napisali nije moguće niti posumnjati na neku konkretnu bolest. Gubitak apetita i apatija simptomi su mnogih bolesti i sami po sebi, bez veterinarskog pregleda ne znače puno.

Zbog toga Vam preporučujem da ljubimca odvedete na pregled u veterinarsku ambulantu specijaliziranu za bolesti kućnih ljubimaca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr